Przepisy

Domowe lody z tahini

Latem z uwagi na wysokie temperatury chętnie sięgamy po lody czy desery mrożone. Choć w każdej lodziarni czy supermarkecie znajdziemy wiele smaków i rodzajów takich smakołyków, to niestety niewiele z nich  ma dobry skład. Często okazuje się, że nie sprzyjają one ani naszemu zdrowiu ani figurze. Dlatego eksperci Jasmeen polecają samodzielnie przygotowane zimne przekąski. Do ich przyrządzenia można wykorzystać pastę tahini.

   

Z tahini zrobimy nie tylko oryginalny dressing do sałatek czy dip do pieczonych warzyw, ale możemy ją wykorzystać także do przygotowania lodów.  Sezam, z którego jest przyrządzana, to skarbnica wartości odżywczych, między innymi miedzi, manganu, wapnia, magnezu czy żelaza. Nasiona sezamu normują także poziom cholesterolu oraz chronią wątrobę przed szkodliwymi czynnikami. Lody chałwowe są nie tylko zdrowe, ale i proste do przygotowania. Eksperci Jasmeen zdradzają swoje przepisy na domowe lody z tahini w połączeniu z bananami lub malinami. Spróbuj i sam się przekonaj jak smakują.

 

Lody chałwowe tradycyjne

 

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (300 g)
  • 3 łyżki pasty tahini np. marki Jasmeen
  • 600 ml jogurtu naturalnego greckiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki miodu (opcjonalnie)
  • Sos malinowy lub maliny do podania

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj lub zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Lody można przygotować w maszynie do lodów według instrukcji, następnie zamrozić. Bez maszyny wystarczy podczas mrożenia pamiętać o mieszaniu mniej więcej co 30 min przez 3 godziny, aby nie wytworzyły się kryształki lodu. Lody podawaj z malinami lub polane sosem malinowym.

 

Lody bananowo- chałwowe

 

Składniki:

  • 2 zamrożone banany, pocięte wcześniej na plasterki
  • 3 łyżki pasty tahini np. marki Jasmeen
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ⅛ łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli morskiej

 

Przygotowanie:

Pokrój banany w plastry i zamroź w torebce lub pojemniku. Następnego dnia wszystkie składniki włóż do naczynia i zblenduj. Masa jest gotowa do nakładania do miseczek od razu po wymieszaniu*. Podawaj z syropem klonowym albo prażonym sezamem.

 

*Bananowe lody dość szybko topnieją, dlatego aby przedłużyć ich trwałość dobrze jest przed podaniem włożyć puste miseczki na 30 minut do zamrażarki, a lody wykładać dopiero do schłodzonych misek.

 

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *