Dlaczego ta sama kawa smakuje inaczej w różnych kawiarniach?
Aktualności Kawa, herbata

Dlaczego ta sama kawa smakuje inaczej w różnych kawiarniach?

Wśród licznych kawiarni, które spotkamy w każdym mieście, jedne cieszą się ogromnym powodzeniem, inne mają zaś problem z przyciągnięciem klientów na stałe mimo dogodnego położenia. Dlaczego kawa parzona w podobnych ekspresach i przygotowywana z identycznych składników smakuje inaczej? W pogoni za doskonałością właściciele kawiarni pomijają niekiedy podstawowy element – wodę, której skład chemiczny decyduje o smaku napojów.

Nie tylko H2O

Jedna z tajemnic przygotowywania doskonałej kawy lub herbaty leży u samych podstaw tego procesu, czyli w jakości wody. To ona ostatecznie decyduje o smaku i zapachu gorących napojów i to bardziej, niż mogłoby się wydawać. Chociaż woda płynąca z kranu jest praktycznie tak samo przezroczysta w każdym miejscu, w jej składzie znajdziemy wiele pierwiastków z tablicy Mendelejewa. Wedle jakich kryteriów należy zatem oceniać jakość wody? Chociaż działające w naszym kraju wodociągi dobrze spełniają swoją funkcję i w wodzie płynącej do naszych kranów nie znajdziemy niebezpiecznych dla zdrowia substancji chemicznych oraz groźnych mikrobów, nie oznacza to, że skład wody w każdym miejscu jest identyczny. Dzieje się tak dlatego, że zależy on nie tylko od stanu systemu przesyłowego, czyli rur wodociągowych, ale także od źródła poboru wody i stosowanych procesów uzdatniania.

Które składniki wody mają wpływ na jakość kawy?

W wodzie rozpuszczone są cenne dla naszego zdrowia minerały, np. wapń czy magnez. Niestety ich nadmiar, zwykle widoczny w każdym gospodarstwie domowym jako kamień w czajniku, może powodować gorzki lub mdły smak kawy. Niektóre minerały wchodzą w reakcję z kwasami zawartymi w ziarnach kawy, co również wpłynie niekorzystnie na efekt końcowy. Kolejnym przykładem jest chlor, który chroni naszą wodę przed bakteriami, jednakże jego intensywny zapach może zepsuć aromat i smak naszego napoju.

Także twardość wody ma znaczenie dla wyglądu kawy. Najszybciej można to zauważyć na espresso, którego powierzchnię zawsze powinna pokrywać apetyczna pianka (crema).

Co najbardziej cenimy w kawie?

W polskiej tradycji kawa pełni przynajmniej dwie istotne funkcje. Służy pobudzeniu organizmu, przez co osoby aktywne zawodowo wypijają niekiedy nawet kilka filiżanek dziennie. Pijemy ją również przy okazji spotkań towarzyskich lub biznesowych – nie bez powodu z przyjaciółmi lub współpracownikami umawiamy się właśnie „na kawę”. Z racji jej popularności zwracamy uwagę na smak i aromat zależne właśnie od jakości wody. W jaki sposób? Wykorzystanie zbyt twardej wody sprawia, że nawet najlepsze ziarna parzone w bardzo dobrym ekspresie nie uwolnią głębi swojego smaku i aromatu. Z punktu widzenia restauratora inwestującego w profesjonalne urządzenia nie bez znaczenia pozostaje fakt, że woda bogata w kamień powoduje jego odkładanie się w ekspresie i w ten sposób przyczynia się do częstszych awarii. Strata jest więc podwójna, skoro płacąc za doskonałej jakości kawę dla naszych klientów, zyskujemy najwyżej przeciętny smak.

Nowoczesne metody filtracji wody w ekspresach do kawy

Zdarza się jednak, że dwie restauracje sąsiadujące ze sobą i korzystające z tej samej sieci wodociągowej oraz sprzętu oferują kawę o całkowicie odmiennej jakości. Dzieje się tak za sprawą filtrowania wody – to ono przywraca jej pożądane parametry. Jednak, aby osiągnąć sukces, nie wystarczy zakup jakiegokolwiek urządzenia do filtrowania wody, dlatego konieczne jest sprawdzenie różnych dostępnych rozwiązań, by wybrać najlepsze dla potrzeb biznesu. Wiedzą o tym producenci i dystrybutorzy profesjonalnych filtrów dedykowanych branży vendingowej oraz HoReCa. Na przykład firma BRITA oferuje profesjonalne doradztwo w zakresie doboru odpowiedniego systemu filtracji, dostosowanego do jakości wody oraz wielkości biznesu kawowego. Istotne jest również przeszkolenie personelu lokalu gastronomicznego w kwestii filtrowania wody. Unikajmy sytuacji, w których filiżanka kawy zaparzonej przy użyciu nieodpowiedniej wody może być stratą ekonomiczną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *