Aktualności Przetwory i dania gotowe Przyprawy, oleje i oliwy

Borówka i Żurawina Dawtona – nowe dodatki do mięs i serów

Borówka i Żurawina Dawtona – to nowe przetwory, które dołączyły do rodziny produktów tej firmy. Dedykowane są głównie pieczonym mięsom, pasztetom oraz serom podawanym na ciepło. 

Po żurawinę i borówkę warto sięgać nie tylko ze względu na ich smak, ale także właściwości zdrowotne.

Borówka i Żurawina Dawtona – lekka gorycz i cierpka nuta

Świeże owoce żurawiny i borówki, ze względu na naturalnie zawarty w nich kwas cytrynowy i jabłkowy, są kwaśne i cierpkie w smaku, dlatego też dużo częściej sięgamy po ich wersję przetworzoną, gdzie gorycz owoców jest zniwelowana przez dodatek cukru.

Jak informuje producent – Borówka i Żurawina Dawtony wyróżniają się idealnie zrównoważonymi proporcjami owoców i cukru – pierwszą propozycją powinny zainteresować się ci, którzy cenią lekką gorycz, drugą zaś, wielbiciele subtelnie cierpkiej nuty.

W skład nowych przetworów od Dawtony wchodzą leśne owoce (42%), cukier, woda, pektyna oraz kwas cytrynowy. Wszystkie składniki zamknięto w 220 g słoiczkach.

Borówka i Żurawina Dawtona – na zdrowie

Owoce żurawiny, dzięki zawartym w niej bardzo silnym przeciwutleniaczom korzystnie wpływają na układ moczowy, pomagając zwalczać infekcje, a także dobrze działają na układ pokarmowy. Żurawina zmniejsza ponadto ryzyko zachorowania na choroby serca i miażdżycę oraz powstawania zakrzepów krwi. Zawiera dużo błonnika, witamin z grupy B i witaminy C oraz minerałów, m.in. sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza. Wzmacnia odporność i zapobiega anemii.

Borówka brusznica znana jest przede wszystkim z odkażania układu moczowego. Dodatkowo reguluje pracę układu pokarmowego, obniża ciśnienie krwi i uszczelnia naczynia krwionośne. Wykazuje także lecznicze działanie ściągające i antyseptyczne, działa również przeciwzapalnie, bakteriobójczo i rozkurczowo. Owoce borówki posiadają szczególnie dużo witaminy C, a także witaminy A i P.

źródło: Dawtona

Dodaj komentarz