Aktualności Przepisy

Dynia – królowa kuchni

Dynia to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw. Z jej miąższu można stworzyć pożywną zupę, pyszne racuchy i placki, a także słodki sernik. Dodatkowo, bogata jest w witaminy A, B1, B2, C, PP, jak również magnez, fosfor, żelazo, wapń. Co ciekawe  100 g produktu zawiera jedynie 28 kcal.  Jest więc smaczna, zdrowa i dietetyczna, dlatego warto […]

Aktualności

Polski miód popularnym towarem eksportowym

Jak wynika z analiz ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas coraz większa część miodu wyprodukowanego w Polsce kierowana jest na eksport, który w 2017 r. wyniósł 15,2 tys. t i był o 11 proc. większy niż rok wcześniej. W 2017 r. w największych ilościach miód z Polski trafiał na rynek francuski (4 tys. ton) i niemiecki […]

Aktualności Owoce i warzywa

Ceny owoców pod lupą UOKiK – przewaga kontraktowa dużym problemem w polskim rolnictwie

Rolnicy wciąż zmagają się z problemem przewagi kontraktowej. Odkąd UOKiK otrzymał uprawnienia do obrony mniejszych podmiotów przed kontrahentami o znacznie większym potencjale ekonomicznym, podjął interwencje w 36 sprawach. Obecnie urząd sprawdza, czy ceny owoców miękkich nie są kształtowane niezgodnie z prawem. Wszystko przez ogromne dysproporcje w różnicach cen – mieszkańcy Podkarpacia za kilogram malin płacili 10,5 zł, w tym samym czasie w Zachodniopomorskiem cena […]

Aktualności

Mały konsument, duży potencjał

Segment jedzenia dla dzieci nie tylko dynamicznie rośnie, ale także oferuje konsumentom wiele nowości. Tradycyjnie dla dziecięcego odbiorcy dedykowane były głównie produkty certyfikowane. Obecnie producenci dostrzegli potencjał w rozszerzaniu oferty skierowanej do najmłodszych konsumentów. Nawet w kategoriach, które dotąd nie były kojarzone z małym konsumentem, takich jak makarony czy słone wypieki, pojawiają się oferty skierowane […]

Aktualności

Sezon letni w gastronomii – jak utrzymać świeżość posiłków?

Liczba placówek gastronomicznych w kraju w ciągu ostatniego roku wzrosła o ponad 1500 – wynika z „Małego rocznika statystycznego Polski 2018”; Dla właścicieli lokali oznacza to, że aby zdobyć klienta, także w sezonie letnim, muszą wznieść swoje usługi na wyższy poziom i nie mogą pozwolić sobie na wpadki; W jaki sposób to robią? Na przykład […]

Aktualności Przepisy

Na Międzynarodowy Dzień Sernika przepis na Sernik z koziego sera

Międzynarodowy Dzień Sernika co roku obchodzony jest 30 lipca. Dlaczego celebrujemy święto właśnie tego ciasta? Być może dlatego, że jego historia sięga aż starożytnej Grecji, a obecnie znany jest na niemal całym świecie i to w wielu różnych wersjach. A Wy macie swoją ulubioną? Koniecznie wypróbujcie tej, którą przygotowali kucharze z Restauracji w Zamku Topacz. To pyszny sernik […]

Aktualności Lody i Mrożonki

Rośnie konsumpcja i eksport lodów – ten sezon może być rekordowy

To może być wyjątkowo dobry rok dla rynku lodów w Polsce. Sprzedaży sprzyjała wyjątkowo gorąca wiosna, dzięki czemu sezon rozpoczął się długo przed wakacjami. Ciepła majówka sprawiła, że sprzedaż wzrosła dwukrotnie. Przeciętny Polak zjada ok. 4 litrów lodów rocznie. Do rekordzistów sporo nam brakuje, ale dzięki lodom w większych opakowaniach sezon można znacznie wydłużyć, a tym samym pomóc […]

Aktualności

Dwudziesta dziewiąta ocena żywności w ramach programu „Doceń polskie”

Pieczywo, nabiał, alkohole, słodycze, dania gotowe, mięsa, czy wędliny z dziczyzny – to tylko niektóre spośród produktów, które zostały ocenione przez Lożę Ekspertów podczas XXIX atestacji żywności programu promocyjnego „Doceń polskie”. Wydarzenie miało miejsce 25 lipca br. w Sosnowcu. Do udziału w certyfikacji zgłoszono artykuły spożywcze niemal z całej Polski.